Zombori Andris – Hasznos Magány

hu | eng

kiállítás időpontja: 2017. szeptember 28 – október 13
megnyitó időpontja: 2017. szeptember 28. 20:00
kiállítást megnyitotta: Veszprémi Sára

Amikor fényképezőgépet használunk, furcsa dolog történik velünk: arra kényszerülünk, hogy a környező világot más szemmel nézzük, mert az egészből ki kell emelnünk és el kell különítenünk azt a tárgyat vagy eseményt, amelyre kíváncsiak vagyunk. Kiszakítjuk a valóságnak egy szűk részletét, amelyet a “kép” kerete közrefog. A fényképezésnek a gép csak eszköze. “Felejtsétek el a formáját – írja Andreas Feininger Könyv a fotóról című munkájában -, a beállítani való titokzatos mütyürkéket, csillogó objektívjét; tekintsük olyasvalaminek, mint például az írógép. A fényképezőgép a fényképész számára ugyanaz, mint az író számára az írógép: eszköz, amelynek segítségével a gondolatait kifejezheti.”

Zombori Andris által készített képeket illetve az általuk képviselt fényképészeti attitűdöt, módszert, Feininger fent említett művében megfogalmazott írógép hasonlattal, metaforával lehet a legegyszerűbben bemutatni. Andris képei tökéletes rendszerű, gyönyörű mondatok, amelyekből megrázó erővel és szépséggel bontakozik ki az “emberi” magány.
A képeknél meghatározó, hogy a készítője mit lát meg, mit emel ki és mit hagy el valóságból. Zombori képein rögzített pillanatok teljesen átlagosak – nem számolnak be semmilyen esszenciálisan fontos eseményről, történésről.  Ugyanakkor egy olyan képalapú vizuális nyelven szólalnak meg, amelyben önmagukon túlmutató helyzetek, tárgyak, gesztusok válnak a lélekben zajló események mások számára is érzékelhető jeleivé. Így létrehoz egy olyan művet, mely a jelenség mögötti lényeget ábrázolja, mert nem csak rögzít, hanem – többek között – sűrít, az anyagban rendet teremt, kiemel, érzelmi, értelmi hatást gyakorol a nézőre. A Hasznos magány című fotósorozatnál a képek a készítője által megszabott logikai rendben, az általa diktált “ritmusban” követik egymást. A képek arra fordítják a figyelmünket ami mellett egyszerűen elmennénk, ami magától értetődő, hogy ott van, mégis érzelmileg jelentőséggel bír, emlékeket ad.  Zombori Andris fotósorozatából kiolvasható, hogy ismeri a “szabályokat”, de mégis keresi az újat, a valóság felfedezett új összefüggéseit mindezek mellett elsősorban érzékeny, jó megfigyelő.

fotó: Ganz Zsuzsa

fotó: Ganz Zsuzsa

fotó: Ganz Zsuzsa

fotó: Ganz Zsuzsa

fotó: Ganz Zsuzsa

fotó: Ganz Zsuzsa

fotó: Ganz Zsuzsa

fotó: Ganz Zsuzsa

megnyitól készült további képeket itt találod: https://www.facebook.com/pg/TelepGaleria/photos/?tab=album&album_id=1728643757146459

kiállítás fb eseménye: https://www.facebook.com/events/710201299179497/

instagram