Tót Endre – Gladness Demo | Örülünk, hogy demonstrálhatunk

hu | eng

demonstráció időpontja: 2017. október 8. (vasárnap) 16:00 – 18:00
demonstráció a Vigadótól (1051 Budapest, Vigadó tér 2.) a Hősök teréig tartott

A tüntetés jogával ma mindenki élhet. Ám az, hogy valaki az öröme, és ne a bánata miatt vonuljon utcára, elég ritka. Pedig nem árt megmutatni, hogy a legnehezebb, krízisközeli időkben is tudunk örülni, és mindezt együtt, közösségben tesszük. Az öröm gesztusa – és annak demonstrálása – a lehető legnagyobb fricska, ami a szabadságot korlátozó politikai rendszert érheti. 2013-ban Tót Endre Zer0-demonstrációján a “semmiért” meneteltek a résztvevők, most a demonstrálás örömét hirdetik majd a budapesti utcákon.

Az “Örömeim” a 70-es évek diktatórikus állapotának visszatükröződései. Az örömök abszurd eufóriájával válaszoltam a cenzúrára, a bezártságra és az élet minden területén érezhető elnyomásra.

Tót Endre, a magyar neoavantgárd kultikus alakja. Sajátságos, ám mégis mindenki által megvalósítható kiutat talált a ’70-es évek fullasztó rendszeréből: az örömöt. Még akkor is, ha erre látszólag semmi nem adott okot.

Tót számos munkáját szentelte az öröm és a nihil, vagyis a zéró ideáinak. Ezek közé tartoztak az Öröm-demonstrációk (Gladness Demonstrations) is, melyek 1979-ben több európai városban – Párizsban, Amszterdamban és Bonnban – valósultak meg. A felvonulások, ahol a demonstrálók “Örülünk, hogy demonstrálhatunk” transzparenseket tartottak a magasba, egyszerre voltak a céltalan öröm őszinte gesztusai, ugyanakkor egyértelmű üzenetei annak, hogy Magyarországon bármilyen jellegű tüntetés elképzelhetetlen lett volna azokban az időkben.

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Demeter Dávid

fotó: Kiss Emese

fotó: Demeter Dávid

fotó: Demeter Dávid

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

demonstrációl készült további képeket itt találod: https://www.facebook.com/pg/TelepGaleria/photos/?tab=album&album_id=1736199899724178

demonstrációról megjelent cikkek, írások, interjúk:
https://garage.vice.com/en_us/article/ne3e8m/art-in-hungary?utm_campaign=sharebutton
https://www.facebook.com/hirtv/videos/1672704006081489/?hc_location=ufi

demonstráció fb eseménye: https://www.facebook.com/events/295140137559132/

Tót Endre – ÖRÖMdemo I Gladness Demo – FILM / DVD bemutató

Az esemény az OFF-Biennále Budapest programjának része.