Piotr Wysocki & Dominik Jałowiński – Run Free

hu | eng

kiállítás időpontja: 2017. október 13 – 31.
megnyitó: 2017. március 13. 18:00
kiállítás kurátorai: az OFF-Biennále kurátori csapata

Piotr Wysocki és Dominik Jałowiński két egymással folyamatos konfliktusban álló csoportot: parkour-os (azaz inkább free runner) fiatalokat és a velük szemben álló rendőröket hozott össze egy többnapos workshop keretében a lengyelországi Radom-ban. Az 1976-os brutálisan levert munkáslázadás helyszínén a két csoport annak fogott neki, hogy képességeiket közösen, ugyanazon célért használva valósítsanak meg egy koreográfiát, amelyben mindkét fél azt adja, amiben a legjobb. A közös munka során alapvetőnek hitt ellentétek kérdőjeleződtek meg, a mindennapok rutinját sikerült felfüggeszteni.

Piotr Wysocki és Dominik Jałowiński két egymással folyamatos konfliktusban álló csoportot: parkour-os (helyesebben: free runner) fiatalokat és a velük szemben álló rendőröket hozott össze egy többnapos workshop keretében a lengyelországi Radom-ban.

A többnyire elfeledett, elhanyagolt városi tereket gyakorlópályának tekintő, akrobatikus ügyességű fiatalok szabadságuk megélése közben felülírják a köztérhasználat berögzült szokásait és szabályait, mikor kerítéseken átugorva, falakon felszaladva, levegőben pördülve szelik át a várost, őrült sebességgel, mindig új trükköket keresve. Bár tevékenységük nem illegális, mégis rendbontónak számít, és a rendet biztosító egyenruhások többnyire tehetetlenek velük szemben. A workshop keretében a két csoport annak fogott neki, hogy képességeiket közösen, ugyanazon célért használva valósítsanak meg egy koreográfiát, amelyben mindkét fél azt adja, amiben a legjobb: a rendőrök az alakzat-formálásban, a parkour-osok az akrobatikában. Alapvetőnek hitt ellentétek kérdőjeleződtek meg, sikerült felfüggeszteni a mindennapok rutinját: a rendőrök kimenőt kaptak a funkcionális fegyelemből, a fiatalok meghívót arra, hogy kilépjenek a városi bozótharcból.

A workshopok helyszínei szimbolikusak: a több mint harminc éve be nem fejezett sportcentrum az állam által formált közösség szétesésének tanúja, a Łucznik lőszergyár pedig az 1976-os munkáslázadás egyik gyújtópontja volt. Radom város kiemelt szerepet játszott az állami szervek által brutálisan visszaszorított lázadásokban – évtizedekkel korábban ugyancsak a szabadságért való küzdelemben.

Piotr Wysocki & Dominik Jałowiński – RUN FREE; videó screen, 2013

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

megnyitókról készült további képeket itt találod: https://www.facebook.com/pg/TelepGaleria/photos/?tab=album&album_id=1739321346078700

kiállítás fb eseménye: https://www.facebook.com/events/1358579310906296/

támogatók: Az OFF-Biennále 2017-es kiadásának fő együttműködő partnere a lipcsei GfZK – Galrerie für Zeitgenössische Kunst. Az együttműködés támogatója a Német Szövetségi Kulturális Alap. Adam Mickiewicz Intézet.