Ő-UNIVERZUM

hu | eng

kiállító művészek: Szőke Gáspár, Juhász Balázs

kiállítás időpontja: 2013. szeptember 14.
kiállitás megnyitó időpontja: 2013. szeptember 14.  19:00

Szőke Gáspár, Juhász Balázs (Squoter 2 productions) együttműködésével egy rövid kis ideig a Galéria falain meg jelenik az Ő-UNIVERZUM csodálatos képregényszerű világa.

Az Ő-Univerzum első története öt évvel ezelőtt jött létre a Szőke Klán (Szőke Mátyás, Szőke Péter, Szőke Gáspár) egy beszélgetéséből. Azóta a cselekmény építése egy folyton bővülő, személyes családi mitológiát hozott létre.
Egy elképzelt univerzum teljes képe rajzolódik ki, a történet a „minden” keletkezésétől (teremtéstől), az éppen aktuális, pillanatnyi jelenig tart. Cselekménye alapvetően fikcióra épül, de megtalálhatóak benne a görög és római mitológia, a keresztény mondakör egyes elemei, éppen úgy, ahogyan az alkotók gyerekkori élményei, az őket aktuálisan körülvevő valós léthelyzet egyes alakjai (utalásos jelleggel egy-egy híresség, politikus, közszereplő).
Az “Ő” az általunk felfogott valósággal, jelenlegi földi helyzetünkkel időben és térben párhuzamosan létező másik világ. Lakóit, a szerzők minden részletre kitérő pontos karakterábrázolásai teszik megismerhetővé, már-már kiismerhetővé. Minden egyes figura rendelkezik egy kizárólag rá jellemző képességgel és egy ehhez kapcsolható attribútummal (vannak lények, akiknek számítógép van az agyuk helyén és így többek között ingyen tudnak telefonálni; egy lény bárkit fel tud idegesíteni; van aki a Világegyetem tágulásával képes haladni; sőt akad olyan aki a körülette élő legértelmesebb lény alakját képes felvenni, így bárhová beilleszkedik).
A fő karaktereknek általában családjuk is van, felmenőik és leszármazottaik történetét mintegy eredetmondát ismerhetjük meg az Ő-Univerzum eseményeit mesélő vezérszálon belül.
Az univerzum lényeinek célja általában a túlélés, a társadalomba (már ha beszélhetünk ilyenről) való beilleszkedés, a másokon való felülemelkedés – bármi áron. Anyagszerűen ezeket a kiinduló motivációkat a kokain, a gyémánt, a borostyán és a fa – úgy is, mint szentként tisztelt növény – jelenítik meg. Minden esemény párhuzamba hozható az említett anyagok biológiai, kémiai folyamataival, illetve a megújulás, és újratermelődés képességével.

fotó: Talabér Géza

kiállítás fb eseménye: https://www.facebook.com/events/305018026306005/?active_tab=about

facebook