Mindenki vegyen elő egy lapot!

hu | eng

kiállító művészek: Asztalos Zsolt, Balogh Viktória, Barna Orsolya & Pálinkás Bence György, DEMOLAB, Lődi Virág, Pólya Zsombor, Szemző Zsófia, Tóth Márton Emil.

kiállítás időpontja: 2019. december 12 – 28.
kiállítás megnyitó időpontja: 2019. december 12. 18:00
kiállítást megnyitotta: Váradi Emese, vizuális kultúra tanár

kurátorok: Balajthy Boglárka, Bence Bettina, Czvetkó Fruzsina, Cselőtei Boglárka, Domonkos Sára, Geiger Róza, Grisztel Eliza, Horváth Mátyás, Lipka Boróka, Martincsák Kata, Menyhért Júlia, Pető Zsófia, Sárközi Fanni, Sóti Márton.

témavezető: Lázár Eszter
grafika: Kulcsár Csaba

A kiállítás címe a röpdolgozatokat megelőző rettegett mondat, egy mindenki által jól ismert iskolai élményhez köthető frázis, amely az ismeretanyag írásbeli számonkérésének emlékét idézi fel. A szöveg a tudás leképezésének egy eszköze, transzformációja. Ennek az ismeretek iskolai átadására szolgáló speciális verziója a tankönyv, ami hiányos, torzított és keretezett. Ezek a jelzők az oktatási rendszerre is érvényesek, ezért kiállításunk kulcsszavai is egyben.

A kiállítás fókuszában az állami oktatás áll, amelynek az egyik legnagyobb problémája az iskolák központosítása, valamint, hogy nem hatékonyak az alkalmazott tanítási-tanulási módszerei: ilyenek például a szövegalapú számonkérés és a korszerűtlen értékelési rendszer. Az elmúlt időszak közneveléssel kapcsolatos törvénymódosításai még nehezebb helyzetbe hozzák mind a tanulókat, mind a tanárokat – és az elvárások is egyre növekednek. A nagy mennyiségű, központilag meghatározott tananyag sok esetben korlátozza a tanárok pedagógiai módszertani lehetőségeit, és nem támogatja a diákokat a kritikai gondolkodás elsajátításában sem.

A kiállításon bemutatott művek elsősorban a központilag meghatározott tananyag átadására és számonkérésének módjaira reflektálnak. Bemutatunk egy olyan – alternatívát kínáló – modellt is, amely a projektalapú, közös munkában rejlő kreatív lehetőségeken alapul, és ahol a tanulóknak miközben az őket érintő témákkal foglalkoznak, lehetőségük van az önálló gondolkodásra és a szabad véleménynyilvánításra is.

Kiállító művészeink személyes élményeikből kiindulva a hazai oktatási rendszer hiányosságait tágabb kontextusba helyezik, új nézőpontokból vizsgálják és fogalmaznak meg akár ironikus vagy humoros hangvételű kritikus véleményt a köz-, vagy éppen a felsőoktatással kapcsolatban.

A kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem másodéves képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak projektje.

fotó: Neogrady-Kiss Barnabás

fotó: Neogrady-Kiss Barnabás

fotó: Neogrady-Kiss Barnabás | Pólya Zsombor ; Balogh Viktória

fotó: Neogrady-Kiss Barnabás | Szemző Zsófia

fotó: Neogrady-Kiss Barnabás | Barna Orsolya & Pálinkás Bence György; Lődi Virág

fotó: Neogrady-Kiss Barnabás | Asztalos Zsolt

fotó: Neogrady-Kiss Barnabás | DEMOLAB

fotó: Neogrady-Kiss Barnabás | Tóth Márton Emil

fotó: Neogrady-Kiss Barnabás

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

kiállítás megnyitóról készült további képeket itt találod: https://www.facebook.com/pg/TelepGaleria/photos/?tab=album&album_id=2979784905365665

kiállítás fb esemény: https://www.facebook.com/events/427828538143223/

facebook