Kovács Gábor – KAPUZÁRÁSI PÁNIK

hu | eng

kiállítás időpontja: 2015 október 22 – november 09.
kiállitás megnyitó időpontja: 2015 október 22. 19:00
kiállítást megnyitotta: Carla Under Water

kurátor: Molnár Ráhel
video: Gyapai Janka

A trambulinozás alapmozdulata az elrugaszkodás, használatának elsőrendű célja pedig a végtelen ugrálás – az önmagáért való játék eufóriája. Olyan állapot megteremtése és fenntartása, amelyben elérhető a súlytalanság és az időtlenség képzete. 

A felnőtt ember jelenérzékelését a múltban gyökerező elvarratlan szálak folyamatosan bővülő hálója határozza meg. A múlt képeinek végtelen jelenében formálódó, kimerevített időtapasztalatot kényszerül megélni, amelyben az idő telik, de nem múlik.

Egy ilyen, mozdulatlanul vibráló idő állandó megélése frusztrációkhoz, szorongáshoz vezethet. Feloldozásért kiáltunk. A végtelen állandóság egyre terhesebb környezetében az elrugaszkodás tapasztalata utáni vággyal együtt szükségszerűen jelenik meg a múlt tényleges megélésének, esetleg megváltoztatásának igénye.

A Kapuzárási Pánik fiktív története a felnőtt és a gyermeki időtapasztalat differenciáin alapszik. Az időgépre véletlenül találtunk rá Budapest környékén. Kora és létrejöttének körülményei ugyan tisztázatlanok, az egyetlen hozzá kapcsolódó dokumentum a szerkezet közelében fekvő használati utasítás.

Az időutazás során keletkező emlékek képeit a különböző korszakokban elérhető technikai médiumok rögzítik. A minőségbeli eltéréseken keresztül ugyan érzékelhetővé válik az idő múlása, de csak mint technikai fejlődés. Tartalom nélküli forma, amely a tulajdonképpeni valóságra nincs hatással.

Külön köszönet: Csató József és Simon, Janzsó Péter, Kollár Zsófia

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

kiállítás megnyitóról készült további képeket itt találod: https://www.facebook.com/pg/TelepGaleria/photos/?tab=album&album_id=1076233962387445

kiállítás fb eseménye: https://www.facebook.com/events/1042996505724980/