Jonathan Naas – Bastard Georges

hu | eng

kiállítás időpontja: 2016. november 25 – 30.
kiállitás megnyitó időpontja: 2016 .november 25.  19:00

A kiállítás a TELEP Galéria, a Budapest Galéria és a Strasbourgi Ceaac (European Centre for Contemporary Art Project) együttmüködésének köszönhetően valósult meg.

A munkákban a nonszensz, az ezotéria, a pszichedelikus és a folklór fogalmaira támaszkodó gondolatmenetek a művész saját mítoszaiból és felhalmozott ismereteiből teremtett interfész segítségével jelennek meg. Naas a sötétből előbukkanó objekteket és disztópikus installációkat minimalista és radikális festészeti eszközökkel egészíti ki. Vizsgálatának középpontjában a tudás evolúciója, illetve leépülése, a szóbeliség és az írásbeliség viszonya áll. A valóságot a fikción keresztül formálja át, hasonlóan ahhoz, ahogy egy mesélő használja fel a mindenkori jelent, felkínálva egy újabb, lehetséges értelmezést.

Jonathan Naas budapesti rezidenciaprogramja idején a Lánchíddal, azon belül Marschalkó János oroszlánszobraival foglalkozott. Az oroszlánoknak egy megalapozatlan legenda szerint nincs nyelve, s az avatás során feltárt mulasztás állítólag akkora sokként érte az alkotót, hogy a Dunába vetette magát. A történet megítélésében eltérés mutatkozik a művészettörténeti elemzés és a turisták véleménye között. A művész fa-installációi, amelyek az itt tartózkodása során talált tárgyak felhasználásával készültek, erre a kérdéskörre reflektálnak.

A Bastard Georges tulajdonképpen egy valótlan kollekció. A művész budapesti sétái és beszélgetései során a magyar kultúra olyan elemeit fedezhette fel, amelyek esetében a háttérben megjelenő hagyományok és szokások sok esetben szembementek saját ismereteivel. Egy listát hozott létre a talált objektumokról, leírta a köztük felfedezhető összefüggéseket, a folklór és az emlékezet fogalmaiból kiindulva feljegyzéseket készített, amelyekben az alapmotívumok a hazaszeretettől a temetkezési szokásokig terjednek.

fotó: Ganz Albert

fotó: Ganz Albert

fotó: Ganz Albert

fotó: Ganz Albert

fotó: Ganz Albert

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

kiállítás megnyitóról készült további képeket itt találod: https://www.facebook.com/pg/TelepGaleria/photos/?tab=album&album_id=1366387603372078

kiállítás fb eseménye: https://www.facebook.com/events/1769556616627169/

weboldal instagram