IDOL

Az ember ősidők óta megteremti a maga isteneit, – többnyire a maga hasonlatosságára – és aztán méltóvá válni vagy legalábbis folyamodni próbál hozzájuk. A természetfölötti hatalmakat kultikus figurák – idolok – reprezentálják.
Az idol, vagyis a bálvány tehát eredetileg médium, azaz közvetítő tárgya a transzcendentális kommunikációnak. Ám éppen anyagi megnyilvánulásából adódik ellentmondásossága. A hamis bálvány ugyanis nem közvetít, hanem azt a helyet foglalja el a lelkünkben, ami a nem evilágival való kapcsolattartást szolgálja. A belőlünk áradó imádat útját állva, rövidzárlatot okoz az ember lelkében, és elszakítja őt a transzcendentális világtól.
A különböző hatalmi rendszereknek – a fogyasztói társadalomnak is – megvannak a maga idoljai, amelyekkel az embereket legbensőbb érzéseiknél fogva vezetik meg.

A képeken fiktív és valós kultikus figurák, történelmi és politikai szereplők, illetve napjaink fogyasztói társadalmának ikonikus alakjai láthatóak. A kiállítás másik alapgondolata az identitás kérdése: hogyan viszonyulunk idoljainkhoz, és mit tudunk kezdeni saját magunkkal, arcunkkal.

Kiállítól: Csernátony Lukács László, Gyarmati Zsolt, Lucza Zsigmond

Kurátor: Dorka Kaposi

Megnyitó: 2014. Április 23. 19.00

Kiállítás megtekinthető: 2014. Április 23- Május 7.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/608727322548670/?acontext=%7B”ref”%3A”106″%2C”action_history”%3A”null”%7D