Eltűnő faluvilág

hu | eng

kiállítás időpontja: 2015 április 24 – május 09.
kiállitás megnyitó időpontja: 2015 április 24. 20:00

Eltűnő faluvilág
A VS.hu “Az Isten Háta Mögött” c. projektje alapján

Stánitz Zsuzsanna – kurátor
Bartha Máté, Orosz Csilla – szakértői interjúk
Szigeti Árpád – kiadványszerkesztés (Hurrikan Press)
Kovács Kristóf – szervezés (Telep Galéria)
Bartha Márk – hang

“Az Isten Háta Mögött” c. projekt alkotói:
Bartha Máté – rendező-operatőr
Ká Zoltán – operatőr
Simon B. Krisztián – riporter
Orosz Csilla – videószerkesztő
Lebhardt Olivér – szerkesztő
Gryllus Ábris – art director
Bartha Márk – zene
VS.hu, 2014

Egy város emlékét őrző felirat, kiüresedett ingatlanokra akasztott ELADÓ táblák, mozgóárus kocsiból áradó dallamok, egy-egy udvaron kapirgáló tyúk, de leginkább csend és nyugalom. Ugyanígy, a közfoglalkoztatottság, valamint egyéb munkalehetőségek hiánya, helyenként előítéletesség, idegenellenesség és bezárkózottság. Képek és benyomások, amelyek a kiállítás apropójául szolgáló, „Az Isten Háta Mögött” című videóanyag megtekintését követően maradnak illetve fogalmazódhatnak meg a látogatóban. A VS.hu hírportálon 2014. novemberében közzétett dokumentarista-jellegű projekt létrejöttét a Központi Statisztikai Hivatal 2014. áprilisi, „Települések a lét határán” című riportja inspirálta. Megfigyelése középpontjába ugyanis 60 olyan település került, amelyek lélekszáma a megelőző két népszámlálás között több, mint felével csökkent.

A kiállítás törzsét adó anyag a stáb által felkeresett 20 településen forgatott rövid, 1-2 perces videó, amelyek a portál interaktív, webes felületén is elérhetőek. Az eredeti anyag az OFF-Biennále kapcsán azonban olyan további interjúkkal egészül ki, amelyek egy más hangvételű olvasatra adnak lehetőséget. A Telep Galériában bemutatandó projekt összetett együttműködés eredménye. A nem művészeti céllal leforgatott videók kiállítási környezetben való újraértelmezése ugyanakkor a kurrens kortársművészeti diskurzushoz való csatlakozás igényét is jelzik.

szakértők:
Béres Tibor, szociológus, az Autonómia Alapítvány programfelelőse
Juhász Pál, gazdaságszociológus, egyetemi tanár, Corvinus Egyetem
Kajner Péter, elnök, Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület
Dr. Hajasné Banos Márta, Kozárd polgármestere és Dr. Hajas Pál agrármérnök, Az Európai Vidéki Hálózatok Közgyűlésének tagja

továbbá közreműködtek: Demeter Mátyás, Szedlák Ádám, Kormos István, Szabó Szabolcs (ELTE), Béres Tibor (Autonómia Alapítvány), Jeney László (Corvinus Egyetem)

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

Az esemény az OFF-Biennále Budapest programjának része.

kiállítás megnyitóról készült további képeket itt találod: https://www.facebook.com/pg/TelepGaleria/photos/?tab=album&album_id=980345168642992

kiállítás fb eseménye: https://www.facebook.com/events/831621176891446/