Varga Márton – ZeKo

hu | eng

egymű galéria pop up

kiállítás időpontja: 2015 április 09 – 20.
kiállitás megnyitó időpontja: 2015 április 09. 19:00

Varga Márton ZeKo című kiállításán a fenttartható design kerül előtérbe. A ZeKo névre hallgató, zeolit anyagot is tartalmazó komposztálóját láthatjátok egy hétig.

A ZeKo kül- és beltérben is használható komposztáló edény. Megoldást nyújt a konyhában keletkező lebomló, szerves hulladékok szelektív gyűjtésére és az abban történő komposztálásra.
A ZeKo zeolit tartalmú anyagának köszönhetően a falak légáteresztő képessége megnő, így a zárt edényekben is akadálymentesen komposztálhatjuk szerves hulladékunk. Az edényben keletkezett gázok kellemetlen szagát a zeolit megköti, megakadályozza a hulladék erjedést, a penész és a gombák kialakulását a természetes oxidációs folyamat során. A három egymásra helyezhető edényben a hasznos lebontó mikroorganizmusoknak köszönhetően folyamatos a komposzt képződés. A felaprított szerves hulladékok bomlási ideje során vizet veszítenek, ezáltal térfogatuk összemegy. Így edényünk lassabban telik meg.
Amikor megtelt kicseréljük az oszlop az alsó edényére. Mire a ZeKo mindhárom edénye telítődik a legelső edényből kiüríthetjük érett komposztunkat.
A keletkezett komposzttal növényeink tápanyag utánpótlását biztosíthatjuk az erkélyen létrehozott fűszerkertben, vagy a hozzánk közeli zöldövezetekben.
A ZeKo belső űrtartalma 80l.

A komposztáló Varga Márton diplomamunkája volt a MOME-n 2014-ben, a témavezetője pedig Kádasi Éva.

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

kiállítás megnyitóról készült további képeket itt találod: https://www.facebook.com/pg/TelepGaleria/photos/?tab=album&album_id=971847106159465

kiállítás fb eseménye: https://www.facebook.com/events/1545896235673646/?ref=5&action_history=null

weboldal facebook