egymű x telep: Varga Márton – ZeKo

A képzőművészet mellett fontosnak tartjuk, hogy teret adjunk más projekteknek is, most például a fenttartható design kerül előtérbe. Varga Márton ZeKo névre hallgató, zeolit anyagot is tartalmazó komposztálóját láthatjátok egy hétig.
_
A ZeKo kül- és beltérben is használható komposztáló edény. Megoldást nyújt a konyhában keletkező lebomló, szerves hulladékok szelektív gyűjtésére és az abban történő komposztálásra.
A ZeKo zeolit tartalmú anyagának köszönhetően a falak légáteresztő képessége megnő, így a zárt edényekben is akadálymentesen komposztálhatjuk szerves hulladékunk. Az edényben keletkezett gázok kellemetlen szagát a zeolit megköti, megakadályozza a hulladék erjedést, a penész és a gombák kialakulását a természetes oxidációs folyamat során. A három egymásra helyezhető edényben a hasznos lebontó mikroorganizmusoknak köszönhetően folyamatos a komposzt képződés. A felaprított szerves hulladékok bomlási ideje során vizet veszítenek, ezáltal térfogatuk összemegy. Így edényünk lassabban telik meg.
Amikor megtelt kicseréljük az oszlop az alsó edényére. Mire a ZeKo mindhárom edénye telítődik a legelső edényből kiüríthetjük érett komposztunkat.
A keletkezett komposzttal növényeink tápanyag utánpótlását biztosíthatjuk az erkélyen létrehozott fűszerkertben, vagy a hozzánk közeli zöldövezetekben.
A ZeKo belső űrtartalma 80l.

A komposztáló Marci diplomamunkája volt a MOME-n 2014-ben, a témavezetője pedig Kádasi Éva.

A kiállításon a komposztálót meg kell töltenünk, ezért egy kis meglepetéssel készülünk a megnyitóra. 🙂


https://www.facebook.com/zeolitcomposter
https://www.facebook.com/marceramic1
https://www.facebook.com/egymugaleria
https://www.facebook.com/TelepGaleria

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1545896235673646/?ref=5&action_history=null