CIRCUS

hu | eng

kiállítás időpontja: 2015 szeptember 03 – 20.
kiállitás megnyitó időpontja: 2015 szeptember 03. 19:30

kiállító művészek: Jakócs Dorottya, Kocsis Eszter.

Jakócs Dorottya a kiállításra hozott képeiről így nyilatkozik:
“Kicsit speciális az az alkotói metódus amit alkalmazok a kiállításaim előtt, mindent az utolsó pillanatban készítek el, ezt eleinte a kényszer alakította így, mert nem volt időm felkészülni egy régebbi kiállításomra, de ott annyira inspirálóan hatott rám, a nyakamra nap-nap egyre jobban ráfeszülő határidő hurok, hogy azóta ezt a módszert alkalmazom.
Azt vettem észre, hogy így kerülnek felszínre legkönnyebben az aktuális, épp engem a mélyen foglalkoztató gondolataim-problémáim.
Egy-egy ilyen célzott alkotási roham után, én is szemlélem a frissen született képeimet. Elkészülésük után olyan, mintha akkor néznék rájuk először. Szülés után pillantom meg csak az újszülöttet.
Erre a kiállításra azt látom, hogy kissé sikamlós területet érintve érkeztem. A cirkusz tematika, ami egy zászló alá hoz engem Eszterrel egy kis gellert kapott, és az ingoványos férfi-női vonzalmi viszonyrendszer közepébe hullott. Szereplőim gátlástalanok és romlottak, a kínzás az életük értelme, reakciókat facsarnak ki az őket körülvevőkből, és uralkodnak felettük.
Nem veszik észre, hogy ők rabszolgáik legnagyobb rabszolgái.
Hogy az iga, amit más nyakába kötnek, az őket szorítja a legerősebben.
Az érzelmi spektrum egész szivárványát látni vágyják, a gyötrődők könny függönyében.
Szentek akik húsból és vérből vannak tapasztva, akiket vágyaik korbácsolnak térdre rogyásig minden pillanatban.
Áldott elátkozottak.”

Kocsis Eszter 2009-ben végzett az ELTE filozófia szakán, 2010-ben szakvizsgázott a Budapest Bábszínház bábkészítőképzésén. Mesterei Koryürek Vera és Lellei Pál bábkészítő művészek voltak.
Dolgozott a Budapest Bábszínházban, és több bábszínházi, színházi darabban vett részt bábkészítőként.
2009-ben a Szegedi Ifjúsági Napokon a Magyar Kétfarkú Kutya Párt felkérésére készítette el a Kihalt állatok kertje című kiállítást.
A 2011-es Fekete Zaj Fesztiválon kiállításán ismét előkerült a kihalt állatfajok tematikája, kihalt állatok elképzelt embrióit és óriásbogár-trófeákat állított ki.Ugyanebben az évben a Képző- és Iparművészeti Lektorátus két bábjára Termékminősítést adott ki.
2012-ben a Cser Kiadó Színes Ötletek sorozatában megjelent a Kesztyűsbábok című füzete.
2013-ban részt vett a Jófogás.hu népszerű narancssárga kabalafigurájának megalkotásában.

A CIRCUS című kiállításon szereplő bábokat 2012-ben, első terhessége idején kezdte el készíteni saját maga számára terápiás céllal, hogy segítsenek feldolgozni azt a szorongást, amit egy új élet titkos és öntörvényű kifejlődése jelent.
A kiállításon szereplő összes bábot valaha élt emberekről mintázta, ugyanakkor azt a szabadságot megengedte magának, hogy az eredeti karakterektől jelentős mértékben elvonatkoztasson.
Szeretné azt gondolni – bár ez kétségkívül csak illúzió –, hogy a hajdanvolt cirkuszi világ kegyetlenségei mellett ezek az emberek találhattak maguk számára egy befogadó közösséget, és ezzel együtt egy elviselhetőbb sorsot, mint amilyen a cirkuszon kívül várt volna rájuk.

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

fotó: Kiss Emese

kiállításhoz készített kiadványt itt tudod megnézni: https://issuu.com/telepgaleria/docs/circus?fbclid=IwAR38xMQpVUxM5IxKNn2KTfy_UzThx2gKvr9s7DiyWAZHLaNSWlBhIfAKu88

kiállítás megnyitóról készült további képeket itt találod: https://www.facebook.com/pg/TelepGaleria/photos/?tab=album&album_id=1053061518038023

kiállítás fb eseménye: https://www.facebook.com/events/1490749281217678/