CIRCUS

Jakócs Dorottya festőművész és Kocsis Eszter bábkészitő kiállítása.

Jakócs Dorottya a kiállításra hozott képeiről így nyilatkozik:
“Kicsit speciális az az alkotói metódus amit alkalmazok a kiállításaim előtt, mindent az utolsó pillanatban készítek el, ezt eleinte a kényszer alakította így, mert nem volt időm felkészülni egy régebbi kiállításomra, de ott annyira inspirálóan hatott rám, a nyakamra nap-nap egyre jobban ráfeszülő határidő hurok, hogy azóta ezt a módszert alkalmazom.
Azt vettem észre, hogy így kerülnek felszínre legkönnyebben az aktuális, épp engem a mélyen foglalkoztató gondolataim-problémáim.
Egy-egy ilyen célzott alkotási roham után, én is szemlélem a frissen született képeimet. Elkészülésük után olyan, mintha akkor néznék rájuk először. Szülés után pillantom meg csak az újszülöttet.
Erre a kiállításra azt látom, hogy kissé sikamlós területet érintve érkeztem. A cirkusz tematika, ami egy zászló alá hoz engem Eszterrel egy kis gellert kapott, és az ingoványos férfi-női vonzalmi viszonyrendszer közepébe hullott.
Szereplőim gátlástalanok és romlottak, a kínzás az életük értelme, reakciókat facsarnak ki az őket körülvevőkből, és uralkodnak felettük.
Nem veszik észre, hogy ők rabszolgáik legnagyobb rabszolgái.
Hogy az iga, amit más nyakába kötnek, az őket szorítja a legerősebben.
Az érzelmi spektrum egész szivárványát látni vágyják, a gyötrődők könny függönyében.
Szentek akik húsból és vérből vannak tapasztva, akiket vágyaik korbácsolnak térdre rogyásig minden pillanatban.
Áldott elátkozottak.”

Jakócs Dorottyát megismerhettük már szerteágazó művészi munkáin keresztül.
A graffitisből lett grafikus, eleinte a Budapesti tehetségek egyik keltetőjében, az Umbrella Kreatív stúdióban kezdte pályafutását, grafikus-animátor munkakören tevékenykedett ott sok éven át. Elmondása szerint szerencséje volt, mert az élet úgy hozta, hogy minden szakmát, ami iránt érdeklődött egyből a mélyvízben tapasztalhatta ki, gyorstalpaló tempóban.
Tervezett kollekciókat a BP Clothingnak, és más külföldi márkáknak. Rengetek szálloda és bisztró viseli a falain az alkotásait. Tavalyi évben a SzínesVároson keresztül festhetett egy hatalmas tűzfalat a Dob utcában. Mai napig dolgozik filmes háttérmunkákban, storyboard rajzoláson át, animációkon keresztül egészen a komplett látványtervezésig. Tervezett zenekaroknak.
Több itthoni fesztivál vizuális megjelenéséhez is hozzátett, rajzolt plakátokat a Szigetnek, alkotott színpadokat Everness- nek, együttműködött az Ozora látványvilág teremtésében.
Elkezdett egy felvilágosító mesekönyvet írni és illusztrálni, és emelett jelenleg tetoválóművészként tevékenykedik a Fatum tetováló szalonban.
Képzőművészeti alkotásai sajátos vizuális ízzel rendelkeznek, rögtön beazonosíthatóak.
Frivol szimbólumrendszere, gyermeki képivilágba oltott szürreális felnőttmese.

Kocsis Eszter 2009-ben végzett az ELTE filozófia szakán, 2010-ben szakvizsgázott a Budapest Bábszínház bábkészítőképzésén. Mesterei Koryürek Vera és Lellei Pál bábkészítő művészek voltak.
Dolgozott a Budapest Bábszínházban, és több bábszínházi, színházi darabban vett részt bábkészítőként.
2009-ben a Szegedi Ifjúsági Napokon a Magyar Kétfarkú Kutya Párt felkérésére készítette el a Kihalt állatok kertje című kiállítást.
A 2011-es Fekete Zaj Fesztiválon kiállításán ismét előkerült a kihalt állatfajok tematikája, kihalt állatok elképzelt embrióit és óriásbogár-trófeákat állított ki.
Ugyanebben az évben a Képző- és Iparművészeti Lektorátus két bábjára Termékminősítést adott ki.
2012-ben a Cser Kiadó Színes Ötletek sorozatában megjelent a Kesztyűsbábok című füzete.
2013-ban részt vett a Jófogás.hu népszerű narancssárga kabalafigurájának megalkotásában.

A CIRCUS című kiállításon szereplő bábokat 2012-ben, első terhessége idején kezdte el készíteni saját maga számára terápiás céllal, hogy segítsenek feldolgozni azt a szorongást, amit egy új élet titkos és öntörvényű kifejlődése jelent.
A kiállításon szereplő összes bábot valaha élt emberekről mintázta, ugyanakkor azt a szabadságot megengedte magának, hogy az eredeti karakterektől jelentős mértékben elvonatkoztasson.
Szeretné azt gondolni – bár ez kétségkívül csak illúzió –, hogy a hajdanvolt cirkuszi világ kegyetlenségei mellett ezek az emberek találhattak maguk számára egy befogadó közösséget, és ezzel együtt egy elviselhetőbb sorsot, mint amilyen a cirkuszon kívül várt volna rájuk.

Csontvázember, sziámi ikrek, szakállas nő, mindannyian ugyanilyen furcsák vagyunk, csak ez nem mindig derül ki azonnal.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1490749281217678/