AND…ACTION Tettenért Graffiti – Dokumentációtól a videóművészetig

hu | eng

Chimera Project PopUp

kiállító művészek: Evan Roth (US), Albin Ray (US), Mathieu Tremblin (FR), Gruppo Tökmag (HU), Fabian Bechtle & Stefan Reuter (D), KENOR (E), Agents of Change (UK), Yves Lavoyer (CH).

kiállítás időpontja: 2012. május 17 – 31.
kiállitás megnyitó időpontja: 2012. május 17.  19:00

kurátor: Patrick Urwyler

A Chimera-Project PopUp Urban Art sorozatának harmadik kiállítása a graffiti egy sajátos nézőpontját mutatja be a látogatóknak. A nemzetközi válogatás a graffitit és filmet helyezi egy keretbe: olyan nemzetközileg ismert és ünnepelt művészek filmjei és videómunkái láthatók a kiállításon, melyek a videó eszközével ragadják meg, rögzítik, értelmezik a graffitit, annak folyamatát, motivációit, lényegét.

A kiállítás címe (“And…Action!”) egyszerre utal az elhíresült filmes kifejezésre és az illegális graffiti akciókra. A mindennapokban a városlakók a graffitivel az utcán találkoznak, azaz az akció eredményét látják. Maga az akció és a folyamat az esetek többségében láthatatlan, titkos, illegális. Pedig a graffiti protagonistái számára maga a folyamat kulcsjelentőségű. A graffiti writing a kezdetek óta egyszerre jelenti ezeket a rejtett performance-okat, az akciókat és az igencsak feltűnő eredményeiket, amit a lenyersebb formájában egyszerűen tag-nek neveznek. Minden akció lényeges aktusa egy tag “írása” (writ-ing) – egy szupergyors, végletekig kifinomított és kontrollált, egyedi stílusban létre-hozott mozgássor. A graffiti writing a hírhedt és gyakran támadott outputjaival egy lassan 40 éve élő gyakorlaton alapszik, ami a nagyváros kortárs karakterét és a kortárs művészetet is mélyrehatóan meghatározza és alakítja. A graffiti teljeskörű ábrázolásához, az akció és performatív jelleg megragadásához egy másik médium, a film és a videó nyújt segítséget. Már a 80-as évek kezdetétől foglalkozik ezzel a témával a filmszakma, követve és dokumentálva a graffitiseket illegális akcióikon. A graffiti film & videó műfaja ezért csaknem ugyanolyan gyorsan kialakult és diverzifikálódott, mint a graffiti maga.

A válogatás, mint az alcím is jelzi, – Dokumentációtól a videóművészetig-, a graffiti téma filmes megragadásának széles skáláját mutatja be. Köztük olyan megkö-zelítéseket is, melyek a videóművészeten belül egy egészen új irányt bontanak ki: támaszkodva a graffiti formavilágára alapvetően művészeti eszközökkel, reflexiók-kal vizsgálják a graffitit és a graffiti kultúrát.Közvetlen és autentikus tapasztalatokból építkeznek és a graffiti egészéről egy komplex olvasatot adnak. A Chimera-Project kiállítása egy a fenti kurátori koncepcióval kialakított, gondos válogatás, ami a graffitit szélesebb esztétikai kontextusában vizsgálja, kulturális, performatív, esztétikai, történelmi elemeivel és hatásaival egyetemben: Graffiti goes Video Art!

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

fotó: Talabér Géza

kiállítás megnyitóról készült további képeket itt találod: https://www.facebook.com/pg/ChimeraProject/photos/?tab=album&album_id=291370394287740

kiállítás fb eseménye: https://www.facebook.com/events/294265760662374/